Имате ли време за боледуване? Част 1

Всички сме чували милион пъти фразата: „Грипът минава с лекарства 7 дни  и без медикаменти пак 7 дни!”. С две думи – примирете се, че ще има една седмица, в която ще сте болни каквото и да се опитате да направите. Ако предположим, че не боледувате често – по 1 седмица веднъж или два пъти годишно, може би това време, прекарано с температура, болки в мускулите, отпадналост, не е сериозен проблем за вас.

Време е за малко математика…

Само, че сега обърнете тези дни и часове в цифри и ще видите, че далеч не трябва да приемате ситуацията така спокойно. 7 дни това са 168 часа. Да приемем, че повечето хора прекарват боледувайки два пъти по 168 часа. Това ще рече, че те буквално губят 336 часа от есента и зимата. Две седмици, в които бихте могли минимум 10 пъти да се видите с приятели, поне 3 пъти да отидете на кино, най-малко 9 пъти да посетите спортната зала, повече от 5 пъти да се разходите из любимите ви магазини… Всеки може да продължи сам с изчисленията спрямо ритъма си на живот. Накратко казано, заслужава си да проучите възможностите да държите грипа и настинките далеч от себе си.

Профилактиката е най-добрата стратегия!

И тази фраза също ви е добре позната. Силна храна, витамини, повече движение, по-малко вредни навици, защо не противогрипна ваксина, добра хигиена, избягване на контакти с болни. Всички знаем за тези начини да избегнем заразяване, но това далече не е достатъчно. След като започнахме с математика, сега да се доверим на законите на биологията. Всеки от нас разполага с естествена защита срещу вирусите. Това е нашият вроден имунитет. Важна част от него са вид лимфоцити (бели кръвни клетки), които изпълняват отговорната функция да прочистват организма от болестотворни причинители. Те се наричат NK-килъри или естествени убийци. Броят и активността на NK-килърите в организма са свързани пряко с наличието на вирусна атака.  Именно тези показатели изследват имунолозите. Когато специалистите открият NK-килърите със слаба активност, това означава, че няма наличие на вирус в клетките. Казано накратко организмът не е застрашен.

(продължението е тук)

Тази публикация е в категория заболявания. Запази връзката към нея.
1 отговор на Имате ли време за боледуване? Част 1
  1. Mira казва:

    Az zapochnax da davam na dasteria si Biofluinum/Echinacea na HERING kato zastita srestu grip. Vie poznavate li tozi produkt? Smiatate li go za dostatachen?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>