Първият месец: минерални соли в помощ на кърменето

Освен за самото сукане много майки се притесняват и за достатъчното производство на кърма. За съжаление има и много други проблеми – разраняване на зърната, напрегнати гърди и т.н. За да се справите с тези трудности, използвайте безопасната и много ефикасна Шуслерова терапия с минерални соли. Те помагат на майчиния организъм да си набави от храната необходимите минерали и микроелементи, така че да протече нормалният процес на кърмене. За подпомагане на образуването на кърмата се препоръчва комбинацията от Шуслерови соли с номера 2,3,4 и 8. Аз лично си правех коктейл от тези соли в 500 мл топла вода и го пиех на малки глътки в течение на деня.

Шуслерова сол №2 калциум фосфорикум отговаря за трансформирането на белтъчините в майчиния организъм, за произвеждането на хранително мляко и подпомага всички делящи се клетки. Благодарение на тази сол майката не страда от косопад, проблеми със зъбите и има добър тонус, защото не са засегнати депата на този минерал в организма (костите, косата, зъбите).

Шуслерова сол № 3 ферум фосфорикум снабдява тъканите с кислород и чрез тази сол в млякото се отделя достатъчно количество желязо за бебето, така че то е предпазено от желязодефицитна анемия.

Шуслерова сол №4 калиум хлоратум подсилва дейността на млечните жлези и образуването на мляко. Тази сол обикновено се изчерпва особено при хормонални пикове и спадове в женския организъм, каквито се бременността и раждането.

Шуслерова сол №8 натриум хлоратум е изключително важна за баланса на течностите в организма на майката. При липса на тази сол кърмата става с леко солен вкус и  много синкава на цвят.

Комбинацията от тези соли (по 3 таблетки от всяка всеки ден) са приема по време на целия период на кърмене.

Разранени зърна

В тази ситуация задължителни са соли №3 и №8 по 3 таблетки от всяка поне месец. Така се облекчава възпалението и се хидратира кожата.

Препълнени/напрегнати гърди

Комбинацията от Шуслерови соли е №1 (омекотява), №3 (снабдява с кислород тъканите) и №4 (помага на нормалната работа на млечните жлези).

Запушени млечни канали/мастит

Мястото е болезнено или се усеща като твърда бучка. Поставяйте топли компреси и не забравяйте за соли №3 и №8. В тази ситуация те се приемат по- на често, на час- два, по 2 таблетки от всяка, за да не се задълбочи проблемът. Важно е и засегната гърда да се изцежда след всяко кърмене.

Отбиване

Шуслеровата сол, която помага за целта е №10. Но внимание! Добре премислете дали този момент е дошъл. Тя може да се ползва и при хиперлактация, но настина трябва да сте сигурни, че млякото е много, защото солта буквално го кара да пресъхне.

Повече за Шуслеровите соли ще научите в следващите дни!

Тази публикация е в категория Първата годинка. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>