Първият месец (част 1)

Скъпи приятели,
Голямата новина около мен е, че на 3 юни 2011 г. станах майка на малката Катерина. Всички тревоги, проблеми и радостни моменти покрай грижите за нея провокираха у мен желанието да споделя с вас полезна информация за отглеждането на бебчетата през първата годинка. В най-новата рубрика в блога ми всеки месец ще намерите интересни съвети и хитринки за справяне с най-честите проблеми при мъничетата. Искрено се надявам да споделяте и вашия опит. Ще се радвам взаимно да си помагаме, за да дадем най-доброто на нашите деца. Пишете ми :)

Шуслерови соли за мама

Несъмнено кърменето е най-добрият старт в живота на бебето. То не само е начин на хранене, но и начин на общуване, изграждане на емоционална връзка между мама и мъничето. Ето това често си повтарях, докато бях бременна с пълната увереност, че ще кърмя детето си и ще положа всички усилия то да стои далеч от шишето с адаптирано мляко. Често обаче кърмещата жена се среща с много проблеми и вместо удоволствие този процес става мъчителен. За съжаление аз не бях изключение! Още в родилния дом разбрах, че ще трябва да вложа цялото си упорство, за да се справя, защото болката при кърмене беше много силна. Още повече се дразнех, че всички не спираха да казват, че това било нормално и съм щяла да свикна. Спасение от болката за кратко ми даваше именно онова омразно шише с адаптирано мляко…

Не съм от хората, които просто чакат нещата да се променят. Свързах се с консултанти по кърмене. Оказа се, че малката ми дъщеря е с къса юздичка. Това означава, че юздичката, която управлява езика й, не позволява той да се движи добре и затруднява сукането. Налагаше се спешно да бъде клипната (тоест освободена чрез срязване), за да може езикът да бъде много по-подвижен. Преживях тази манипулация със свито сърце, но кърменето си остана все така болезнено. Последва нова среща с консултант по кърмене. Резултатът – юздичката не беше клипната достатъчно, малката Катерина трябваше да захапва много дълбоко зърното, за да не боли… И сега седмици след раждането реално започваме да се учим една друга как да направим кърменето приятно и за двете. В следващите месеци ще ви разкажа как се справяме. Вижте и през следващите дни какво може да ви помогне в ситуации подобни на моята. Приятно кърмене!

Тази публикация е в категория Първата годинка. Запази връзката към нея.
4 отговора на Първият месец (част 1)
 1. Галя Василева казва:

  Здрасти, споменаваш консултант по кърмене. Може ли да ми кажеш как да се свържа с такъв?

 2. Василева казва:

  Здравейте!
  Моята дъщеря е с два дни по-голяма от Вашата :) Надявам се да сте преодолели препяствията с кърменето и да се кърмите успешно :)
  Хубав ден :)

  • tsveti казва:

   Здравейте, Малката е вече на 7 месеца. До шестия се кърмихме, тоест цедих кърма. Важното е да не се предаваме:)))

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>