С деца на море!

Децата са царе в едно „забавно” умение  – винаги ни поднасят изненади!!! Ето защо предлагам няколко кратки съвета за безоблачни летни пътешествия.

Летните вируси

За съжаление почти всяка година по морето има по някое вирусче, обикновено придружено с лека температура и/или повръщане и разстройство. Ужасно е наистина точно в тези броени дни, то да „посети” детето. Причината е, че децата са много по-уязвими особено, ако хигиенните условия не са достатъчно добри. Затова златното правило тук е честото миене на ръце, избягване на консумация на хранителни продукти, за които не сте сигурни как са съхранявани, внимателно измиване на зеленчуците и плодовете.

Мамо, искам сладолед!!!

Още щом чуете тази фраза и червената лампичка в съзнанието ви трябва да светне. Да, може и да ви се иска да поглезите детето с примамливи изкушения, като сладки, морски деликатеси, кремчета и какво ли още не… Но спрете навреме. Не забравяйте, че детският стомах лесно може да бъде претоварен с тези вредни храни и така да се стигне до диария.

Новите храни при най-малките

Добре е също да знаете, че много педиатри не препоръчват морските пътешествията за децата под 2 години.  Причината за това е, че смяната на климата, на обстановката и на режима са сериозен стрес за децата, който се отразява  и на нервно-мускулния апарат на стомашно-чревния тракт. Дори да решите да пътувате с малкото дете, бъдете особено внимателни. За да избегнете стомашно-чревни проблеми, тук важи правило от първите месеци на въвеждането на новите храни – плавно и бавно, по 1 нова храна на седмица, на малки дози.

Следва втора част – какво да съдържа „морската“ аптечка!

Тази публикация е в категория полезно. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>