Как да спечелим битката със сенната хрема?

Този въпрос вълнува все повече хора особено през пролетните месеци. Статистиката сочи, че над 40% от населението страда от някаква форма на алергия, като алергичният ринит (сенната хрема) е едно от най-разпространените заболявания от този тип. Още по-тревожно е, че от него се разболяват все повече деца. Ето защо в следващите редове ще намерите няколко лесни и практични стъпки, които ще ви помогнат да спечелите предстоящите сражения с болестта.

Стъпка №1: Разузнаването

Едно от важните условия за спечелването на всяка битка е предварителната подготовка. Няма как да бъдете ефективни, ако първо не отделите време да опознаете врага и неговите съюзници. Несъмнено най-верните помощници на заболяването са полените. Тези малки зрънца, резултат от нормалния цъфтеж на треви, дървета и растения, се разнасят във въздуха от вятъра и вдишването им предизвиква, така добре познатите неприятни симптоми – кихане, сълзене на очите, хрема, запушване на носа, подуване на клепачите. Добрата новина е, че можете да бъдете предварително информирани за тяхната поява и да знаете кога е добре да не излизате на бойното поле.

В помощ на разузнавателната ви тактика изполвайте специално създадения сайт alergii.bg, където ще открието подробен поленов календар с данни кога цъфтят опасните са вас растения.Така ще сте информирани с няколко хода напред кои са най-рисковите дни за вас и кога трябва да бъдете особено внимателни.

 

Стъпка №2 Обсадата

Да обсадите врага означава да знаете как да намалите неговото вредно влияние върху качеството ви на живот. С две думи да му противодействате максимално ефективно. В повечето случаи имате два варинта за това. Традиционният – антихистаминови препарати, които обаче само ще го отслабят временно, а за вас ще останат неприятните последици като сънливост, силна отпадналост и лоша концентрация. Изненадващият – силата на растенията и цветята, които напълно естествено и безопасно могат отново да ви върнат нормалното дишане, да спрат досадните сърбежи, кихане и сълзене. Три са растенията, които могат да бъдат ваши верни съюзници:

  • Галфимия. Това е красив храст с жълти цветове, който е разпространен в Централна Америка. Лечебните му свойства са открити през 60-те години на миналия век. Днес за производство на лекарства се използват изсушени листа  и стъбла от растението. Галфимията има силно антиалергично дествие– спира сърбежа, гъделичкането и паренето в носа; намалява кихането и сълзенето на очите.
  • Кардиоспермум. Това е силно разрастваща се лиана с неголеми бели цветове, която расте в Индия, Африка и Южна Америка. Използват се надземните й части, като растението съдържа фитостероли (вещества със силно противовъзпалително действие). Ето защо кардиоспермумът се справя с възпаленията и отоците и възвръща нормалното носово дишане.
  • Луфа. Това е подобно на слива по размери дърво, което се среща в Централна и Южна Америка. Още преди стотици години в Колумбия са произвеждали от неговите плодове настойка за лечение на заболявания на носа и синусите. Последвалите изследвания показали, че растението има изключително благоприятно влияние върху функциите на лигавицата на носа и се справя с обилната водниста секреция при сенна хрема.

 

Всъщност тези три растения се произвеждат като хомеопатична комбинация от Немския хомеопатичен съюз под името Ринитал. Препаратът се продава и у нас под формата на таблетки. Съществено негово предимство е, че може да се приема и профилактично (3 пъти по 1 таблетка на ден още преди появата на полените), както и за лечение (на всеки час по 1 таблетка до 12 пъти на ден). Така че с Ринитал можете да се справите дори и в най-тежките периоди на сражения със сенната хрема.

 

Стъпка №3 Изненадваща хитрост

С цел да спечелите битката със сенната хрема в дългосрочен план трябва да имате на своя страна и изненадващи ходове. Много често един от симптомите, които най-трудно се повлияват са отделянето на секрети и отичането на лигавиците. В тази ситуация е важно да имате под ръка средство, с което можете да повлияете баланса на течностите в организма. Добре е да знаете, че повишената слузна секреция се свързва с дейността на муцините (това са слузни вещества, които се отделят от кожата и лигавиците с протективна цел). За тях пък в нашия организъм отговаря минералната сол натруим хлоратум (натриев хлорид). Да оказва се, че добре познатата ни готварска сол може да бъде вашето изненадващо оръжие срещу сенната хрема. С една уговорка, обаче, тя трябва да бъде приемана леко разредена под формата на Шуслерова сол. Според теорията на немския лекар д-р Вилхелм Шуслер минералните соли трябва да стигнат до клетките в организма в концентрацията, в която естествено се намират в тях. Така те го подпомагат по-добре да усвоява минералите от храната и да регулира физиологичните процеси. Тоест приемането на Шуслерова сол №8 натриум хлоратум ще регулира баланса на течности и отделянето на секрети. Затова тя е задължителна при лечението на неприятните симптоми на сенната хрема.

С тези три важни стъпки можете в дългосрочен план да пренастроите организма си не толкова бурно да реагира на полените, така че не само да се отървете от симптомите, но и да си върнете позабравеното радостно усещане за пролетта.

Тази публикация е в категория хомеопатични лекарства. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>