Какво е конституционно лекарство?

„Начинаещите“ в хомеопатията често се сблъскват с този термин и се чудят какво означава. Казано най-общо, конституционното хомеопатично лекарство е това, което е най-подходящо за физическите и емоционалните характеристики на конкретния пациент.

Хомеопатията, за разлика от конвенционалната медицина, не лекува симптомите на заболяването, а основната причина за боледуването. Лекарят хомеопат провежда интервю, чиято цел е да разбере повече за вас самия. Това интервю се прави при първо посещение при конкретния хомеопат, защото то касае универсални неща, които не се променят от конкретното заболяване. По време на интервюто, лекарят ще определи вашия конституционен тип. Това става на базата на психически и емоционални фактори, темперамент, вашата реакция към определени стимуланти (например светлина), както и редица физически фактори.

След като е определен вашия конституционен тип може да се определи вашето конституционно лекарство. Това е лекарството, което най-добре действа на вас самия и то ще се прилага оттук нататък при различни хронични заболявания, а когато хомеопатът ви изписва друго (при остри състояния, инциденти и др.), то ще бъде съобразено с вашето конституционно лекарство. Това не означава, че други хомеопатични лекарства няма да ви помогнат – просто конституционното ви лекарство е най-ефикасното за вашия тип.

Добре е също да споменем, че не винаги конституционното лекарство може да бъде определено от първия преглед. Понякога  е необходимо повече време, защото процесът на общуване между пациент и лекар е строго индивидуален. Има случаи, при които на пациентът му трябва време да свикне да споделя и да се самоанализира, което е в основата на хомеопатичното интервю. За него ще ви разкажа съвсем скоро.

Тази публикация е в категория детска хомеопатия. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>