Как да създадем режима за сън?

Статистиката сочи, че около половината бебета имат проблеми със съня. С други думи, половината бебета започват да „спят през нощта“ някъде около 4-6 месец, а останалата половина продължават да се будят често до 1-годишна възраст, а някои и до по-късно. Медицинското определение за „спят през нощта“ е един минимум 5-часов непробуден сън (от общо 11-12 за цялата нощ), но при някои бебета той е дори по-дълъг.

Бебетата не обичат изненадите – те са най-спокойни, когато дните и нощите им са предвидими. Затова е важно да се изгради пълноценен режим за сън на бебчето. То трябва да заспива в един и същ час всяка вечер, а преди заспиване да минава през познат ритуал, който да асоциира със сън и по този начин да преодолее тревогите си.

Важно е часът за лягане да бъде възможно най-ранен – биологичният часовник на бебето е настроен за ранно ставане (6-7 часа). Вашето бебе може понякога да си „доспива“ и след този час (особено ако е изморено), но със сигурност, ако наблюдавате внимателно ще забележите, че то се буди всяка сутрин приблизително по едно и също време. След като установите часа на ставане, просто отмерете 12 часа назад и това е оптималният час за лягане на вашето бебе. Отделете последния час преди лягане за „ритуал за сън“ – къпане, четене на книжки, спокойни песнички, гушкане. Подберете тези неща, които са най-интересни на вашето бебе. След време то ще започне да ги асоциира със сън и когато приключите ритуала бебчето ще е готово да заспи бързо и лесно, а сънят му ще е много по-спокоен и пълноценен.

Не пренебрегвайте и дневното спане – и тук детето иска предвидимост. То е най-спокойно, когато спи по едно и също време всеки ден, когато играе по едно и също време и въобще – когато знае какво да очаква и как ще се развива денят му.

Разбира се, само това не е достатъчно за някои деца и те продължават да се будят често. Тук е мястото на хомеопатията – в предната публикация споменах Дормикинд и как този хомеопатичен продукт може да помогне, независимо от причината за проблемите със съня. Лечението е най-ефективно, когато комбинирате хомеопатията с нежен и приятен ритуал за лягане и стриктен режим за сън.

Тази публикация е в категория детска хомеопатия. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>