Как да укрепим детския имунитет?

Няма две мнения по въпроса – не съществува майка, която в един етап от живота си да не живее в постоянна бойна готовност. Тя вечно следи с ужас как малкото се търкаля по земята, пипа навсякъде и после съвсем невъзмутимо слага всичко в устата си. Защото няма спасение от микробите и вирусите, особено като детето прекрачи прага на яслата или детската градина…

Колко често боледуват често боледуващите деца?

Малко е стряскащо, но само през първата година детето може да се разболее от 8 до 12 пъти. През втората положението също не е радостно – очакват се 6-8 срещи с грипове, стомашно-чревни неразположения, настинки. С колкото повече нови хора общува палавничето, толкова повече са рисковете да се зарази с някоя болест. При децата до 3-годишна възраст близо 90% от заболяванията са предизвикани от вирусни инфекции. Успокояващото е, че с времето имунната система заяква и се по-малко вируси могат да я победят. Освен това тя има безпрогрешна памет. Веднъж справила се с някой злосторник, ако той втори път попадне в организма, тя го разпознава бързо и го унищожава. Лошото е, че имунната система на детето е като мускулите му, трябва й време и упражнения, за да започне да функционира ефективно и да предпазва организма от болестите.

Как да помогнем на имунната система?

 1. Кърмете децата си задължително поне през първите 6 месеца. Кърмените мъничета по-рядко страдат от астма например, за разлика от тези на адаптирано мляко. Кърмата съдържа важни антитела, които предпазват от респираторни заболявания, намалява риска от лимфома на кръвта.
 2. Всичко, от което бебчето се нуждае е любов! Когато малкото е обградено от грижи и обич, то се чувства по-спокойно и защитено. Положителните емоции и смехът са най-добрите помощници на имунитета.
 3. Дневен режим. Детето трябва да се храни балансирано, да има време за следобеден сън и игри. Хранете се заедно, за да се чувства то важна част от семейството.
 4. Достатъчно сън. Уверете се, че малкото си почива достатъчно, защо така тялото му се възстановява и зарежда. Ако детето заспива трудно, пробвайте с нежна музика, приказка, а на ваша страна е и препаратът Дормикинд.
 5. Разходките навън. Разходките сред природата, чистият въздух също са важни за здравето на малчугана. Стремете се да не го навличате с много дрехи, а през лятото го оставете поне от време на време да ходи босичко.
 6. Почиствайте редовно нослето на детето. То е входната врата за микоорганизмите и вирусите, които поразяват дихателната система и ушите. Почистването става най-лесно с физиолигичен разтвор или със спрей с морска вода.
 7. Хранете се здравословно! Да, важи за цялото семейство, защото детето се учи от вашия пример – естествени помощници на имунната система са пресните зеленчуци, бобовите храни, рибата и ядките, като съобразявате кога според възрастта да започнете с тях.
 8. Профилактичните курсове с безвредни хомеопатични продукти като Имунокинд също са част от програмата за здрав имунитет. Ако на детето предстои тръгване на детска градина, е хубаво да бъде направен такъв курс с Имунокинд. Оптималният период е 1 до 3 месеца, като последните седмици на прием трябва да обхванат първите най-стресови дни за детето. При по-болнавите деца приемът трябва да е около 6 месеца. Препоръчителната дозировка е 3 пъти по 1 таблетка.

И така време е малкото да посрещне новите предизвикателства,  а вие тепърва да свиквате с мисълта, че онова безпомощно човече от вчера, ще става все по-самостоятелно.

Тази публикация е в категория заболявания. Запази връзката към нея.
3 отговора на Как да укрепим детския имунитет?
 1. Galq казва:

  Здравейте, детето ме е на 1 година и постоянно почти е болно ,а не ходи на ясла.давам вече месец инунокинд но засега без никакъв резултат. Въпроса ми е от кога ще започне да действа

  • admin казва:

   Здравейте,
   както писах в коментар под тази публикация http://detskahomeopatia.com/?p=108 – при 3-6 месеца прием се постига най-добър ефект, особено за често боледуващи деца. Разбира се, през това време обърнете внимание и на други фактори, които могат да влияят негативно на имунитета му – балансираното хранене, стрес и т.н.

 2. teodora казва:

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 2 г. и 8 мес. и скоро ще тръгва на детска градина. Въпросът ми към Вас е следния: Ако сега започна да й давам Имунокинд за около 1-2 месеца, мога ли на есен отново да и дам, за да укрепим имунитета и за зимата, или само един курс е достатъчен?
  Благоадаря ви, предварително!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>