Коликите при бебето

Добре дошли, колики!

Сигурно ви звучи странно… Та нали посрещаме с добре дошъл скъп и чакан гост, а не онези, които ни карат да се притесняваме и да се чувстваме зле? Ето защо нека направим една уговорка още в самото начало. Тeзи редове нямат за цел да ви накарат да вярвате, че коликите някак ще „пропуснат” вашето бебе. Важното е да знаете, че те са естествен етап от развитието на детето и благодарение на безопасни хомеопатични средства можете да подготвите стомахчето на мъничето да ги посрещне и по-бързо да се справи с тях.

Кои са виновниците за коликите?

  • Нека започнем от факта, че още при първото хранене на мъничето с кърма или адаптирано мляко в стомахчето му се образуват балончета с газ. Това е съвсем нормално и е резултат от преработването на лактозата, протеините и другите хранителни вещества, които новороденото приема чрез храната.
  • Фактор са и храните, които консумира майката. Цитрусовите плодове и някои зеленчуци (доматите) са с по-висока киселинност. Проблем са също млечните протеини, които се съдържат в млякото, сиренето, маслото и др. Чрез отделянето им в кърмата те могат да предизвикат дискомфорт при новороденото. Други храни, които трябва да се избягват са соята и фъстъците. Ако имате съмнения, че вашият хранителен режим може да провокира засилване на коликите при бебето, отстранете проблемните храни за период от 2 седмици и проследете резултата.
  • Поглъщането на въздух при хранене на бебето също предизвиква коликите. Затова се препоръчва мъничето да се изправя да се оригне на всеки 5 минути по време на сукане. Ако малкото се храни с биберон, проверете отворът му да не е нито прекалено малък, нито прекалено голям, защото и в двата случаи се поглъща повече въздух.
  • Синдромът на хиперлактация. При някои жени има увеличено производство на кърма. В този случаи гърдите произвеждат повече предно мляко (съдържащо повече вода и лактоза) отколкото по-хранителното задно мляко. Освен че водата и лактозата водят до образуване на газове, детето иска да суче по-често, защото не си набавя достатъчно хранителни вещества, както  е при задното мляко. Мъничетата с такъв проблем наддават по-бързо и имат по-болезнени колики.
  • Стрес и плач. Децата, които са по-чувствителни към околната среда – като шумове, светлини, миризми и т.н. са по-склонни към образуване на колики. Важно е да не забравяме, че чрез плача малките общуват, когато са гладни, уморени или им се играе. Когато кърмачето плаче, то също поема повече въздух, който образува балончета в стомаха му.

Защо балончетата с газ причиняват дискомфорт и спазми?

В нормална ситуация при възрастния организъм газовете не причиняват проблеми, защото лесно се изхвърлят благодарение на развитата мускулатура на стомаха. При мъничетата обаче червата са доста лениви. Освен това все още не са се развили добрите бактерии на чревната флора, с помощта на които да се елиминира киселинността в малкото стомахче. Ето защо изтласкването на газове е много трудно. Вместо това се образуват газови джобове, които водят до колики или хълцане. Специалистите педиатри смятат, че през първите 13 седмици от живота на малкото храносмилателната му система се учи да функционира.

… как да помогнем на бебето с колики – във втората част на този текст утре!

Тази публикация е в категория заболявания. Запази връзката към нея.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>